Pripremite se za večerašnju utakmicu s nekoliko zanimljivih podataka o Lyonu i Realu!

Jedan klub koji je u velikom usponu i jedan koji je na samom vrhu europskog nogometa susreću se u osmini finala najelitnijeg klupskog natjecanja, Lige prvaka. Sve pojedinosti koje o njima niste znali, donosi Vam NovaTv!

KLUPSKI NADIMCI:
Lyon: Les Gones

Nadimak najbogatijeg i u zadnjih nekoliko sezona najuspješnijeg francuskog kluba jest „Les Gones“ što bi mogli prevesti kao – klinci.
Real Madrid: Los Blancos, Los Galacticos
Najuspješniji europski klub svih vremena prpoeznatljiv je pos vojim nadimcima „Blancos“ i „Galacticos“. Dok prvi ne treba posebno objašnjavati, jer se odnosi na bijelu boju klupskih dresova, drugi je nadimak puno noviji te je u primjenu ušao u zadnjih deset godina. Naime, kada je predsjednikom Reala postao Florentino Perez, zaželio je imati sve najbolje svjetske igrače u svojoj ekipi. Najprije je došao Figo, pa Zidane, pa Ronaldo te je ekipa postala prepuna zvijezda. Odatle datira i nadimak „Galacticos“ (galaktični).

POZNATI FANOVI:
Lyon:

Kako je Lyon klub koji je prave uspjehe počeo ostvarivati tek u zadnjem desetljeću, lista njegovih fanova nije preduga, ali možemo izdvojiti par imena kao što su bivši vozač Formule 1 Olivier Panis, tenisačica Sandrine Testud te ragbijaš Pascal Pape.
Real Madrid:
Za Galacticose navija cijela plejada poznatih ličnosti, a mi ćemo izdvojiti samo neke. Tenisači Rafael Nadal i Juan Carlos Ferrero, tenor Placido Domingo, pjevač Julio Iglesias, te nekadašnji svjetski prvak u reliju Carlos Sainz među mnogima su kojima je kraljevski klub u srcu.

PROTIV HRVATSKIH KLUBOVA:
Lyon:

Hrvatski klubovi dosad nikad nisu imali priliku igrati protiv Lyona. S obzirom na današnju snagu hrvatskog klupskog nogometa teško je vjerovati da bi Dinamo ili Hajduk protiv Lyona postigli uspješan rezultat.
Real Madrid:
Dvije utakmice protiv Rijeke u drugom kolu Kupa Uefa 1985. godine. Riječani su u prvoj nadigrali realovce, pobijedivši ih na Kantridi rezultatom 3:1. Ipak, u uzvratu, uz neviđenu sudačku krađu, gdje su Rijeci isključena čak tri igrača, Real je slavio 3:0. Da bi ilustrirali suđenje, recimo da je Damir Desnica, jedan od trojice „pocrvenjelih“ isključen zbog prigovora, a čovjek je gluhonijem! Pametnome dosta.

HRVATI U LYONU I REALU:
Lyon:

Prošle godine je Lyon pojačao hrvatski reprezentativni stoper Dejan Lovren te tako postao prvi hrvatski igrač u tom francuskom klubu. S obzirom da Lyon često kupuje mlade igrače, u budućnosti možemo očekivati još nekog našeg igrača u njihovom dresu.
Real Madrid:
Prvi značajni hrvatski igrač u Realu bio je „veliki Žuti“ tj. Robert Prosinečki koji je tamo prešao nakon osvajanja Kupa prvaka Europe sa Crvenom Zvezdom. Ipak, Prosinečki u Realu nije postigao što se od njega očekivalo ponajviše zbog ozljeda, te je uskoro napustio europskog velikana. Veliki trag ostavio je Davor Šuker, koji je s Realom osvojio nacionalno prvenstvo i Ligu prvaka pomogavši klubu s mnoštvom golova. Također, jednu sezonu u klubu proveo je i Robert Jarni.

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju