Sve što niste znali o večerašnjim protivnicima, a niste znali koga biste pitali. Novatv.hr predstavlja Vam zanimljivosti vezane uz londonski Tottenham i milanski Inter.

KLUPSKI NADIMCI
Tottenham : Spurs, Lillywhites
Tottenhamov prvi nadimak je bio lillywhites (bijeli ljiljani) zbog kompletno bijele garniture dresova koju su usvojili krajem pretprošlog stoljeća. U finalu FA kupa 1901. svom grbu su dodali pijetla i to ne bilo kakvog pijetla sa sela, već pijetla koji je spreman za borbu kako bi se 'nabrijali' za utakmicu protiv Sheffield Uniteda. Kako su pobjedili, odlučili su da ih pijetlovi prate i dalje.
Inter : Nerazzuri, Il biscone
Interov nadimak 'crno-plavi' ima izvor u ne tako maštovitom opće-talijanskom načinu dodjele nadimaka klubovima. Gledajući boju dresa- dobijete nadimak: Inter – Nerazzuri (crno-plavi), Roma – Giallorossi (žuto-crveni), Lazio – Biancocelesti (nebesko plavi) ili Milan – rossoneri (crveno-crni). Drugi Interov nadimak je Il Biscone što prevedeno na hrvatski znači – zmija. Zmija je između ostalog simbol grada Milana, te se nalazi u grbu čuvenog proizvođača automobila Alfa Romeo. Ove godine Inter slavi svoju zmiju na gostujućem kompletu dresova!

POZNATI FANOVI
Tottenham : 
Glumac Jude Law, NBA košarkaš Steve Nash, rocker Bryan Adams, oskarovac Kenneth Branagh, ''James Bond'' Pierce Brosnan, bubnjar i pjevač Phil Collins, te čuveni 'Brzi' iz Mućki Roger Lloyd Pack.
Inter : Motociklistički as Valentino Rossi, manekenka, tv voditeljica i moguća gđa. Clooney Elisabetta Canalis, komičari Aldo, Giovanni i Giacomo, evergreen pjevač Adriano Celentano, košarkaš Dino Meneghin i operni pjevač Andrea Bocelli.

PROTIV HRVATSKIH KLUBOVA
Tottenham : Dvije utakmice Hajduka protiv Tottenhama u proljeće 1984. godine ulaze u top 10 utakmica Hajdukove euro povijesti. Na Poljudu je Hajduk pobjedio 2-1, međutim dva tjedna kasnije na White Hart Laneu Hajduk je igrao bez Zlatka Vujovića i Blaža Sliškovića koji su bili glavni igrači te sezone. Tottenham je slavio 1-0 i zahvaljujući golu u gostima otišao u finale kupa UEFA.
Inter : 1956. godine u prvom izdanju Kupa sajamskih gradova, Inter je odigrao dvije utakmice protiv 'reprezentacije' grada Zagreba! Dva poraza 'reprezentacije' ukupnim rezultatom 5:0 jedini je susret koji su 'crno-plavi' odigrali s nekim hrvatskim klubom.

HRVATI U TOTTENHAMU I INTERU
Tottenham :
Do dolaska Luke Modrića u sjeverni London u ljeto 2008. godine, niti jedan hrvatski igrač nije nosio bijeli dres Tottenhama. Međutim nakon Lukina dolaska, Tottenham je postao 'hrvatska kolonija': Ćorluka, Kranjčar te prije nekoliko mjeseci i Pletikosa postali su 'pijetlovi'.
Inter : Dario Šimić je u zimu 1999. za 11 milijuna eura postao član Intera iz Milana. On je do danas jedini igrač koji je igrao za Inter. Za Inter je odigrao 66 utakmica i postigao 3 gola. U ljeto 2002. , nakon velike razmjene igrača dva velika milanska kluba, Dario je postao član Interova rivala Milana.

Utakmicu Tottenham - Inter, pratite večeras u 20:40 na programu Nove TV. Na portalu gol.hr u isto vrijeme ekskluzivno prenosimo utakmicu FC Kobenhavn - Barcelona!

Još lakše do novosti o omiljenim serijama i emisijama. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju